Bästa agave 2024: Bäst i test agavesirap

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den här söta sirapen med ursprung i Latinamerika har tagit världen med storm. Agave är sötare än socker och med sin goda unika smak passar den till nästan vad som helst. Många veganer använder agavesirap som ett alternativ till honung. I den här artikeln utser vi den bästa agavesirapen och svarar på lite vanliga frågor om denna unika smaksättare.

Mexikansk bonde planterar agave

Vilken agavesirap är bäst i test?

Vår klara favorit var Kung Markatta Agavesirap. Den är både Fairtrade och KRAV-märkt, kommer i en lagom stor förpacking till ett bra pris. Len och fin sötma och bara helt underbar till det mesta.

Kung Markatta Agavesirap

En annan favorit är Renée Voltaire Raw Agavesirap Naturell. Vi har stort förtroende för det här veganvänliga varumärket och de har tagit fram en fantastiskt fin agavesirap i riktigt snygg förpackning.

Renée Voltaire Raw Agavesirap Naturell

Slutligen måste vi lyfta Superfruits agavesirap. Utmärkt ekologisk sirap med god smak i smidig klämflaska.

Superfruit Raw Agave Syrup

Tips! Ibland går det hitta billig agavesirap hos Matsmart!

Recensioner av 7 sorters agavesirap

Här kommer en lite närmare titt på hela 7 olika sorters agavesirap. Om du vill ha fler alternativ när det gäller söta sirapsprodukter, kan du kolla in våra artiklar om lönnsirap, eller den mindre kända yaconsirapen!

Kung Markatta Agavesirap

Kung Markatta Agavesirap

Köp online hos:

Storlek förpackning:250 g
Märkningar:KRAV-ekologisk, Fairtrade

Kung Markatta är ett varumärke med en produktlinje fullspäckad med intressanta livsmedel, allt ifrån oljor, till pasta och jordnötssmör. De använder alltid ekologiska råvaror och ofta med Fairtrade och KRAV-certifiering. Deras agavesirap uppfyller alla dessa kriterier och kommer i en 250 g förpackning som är lätt att hälla från.

Smaken är helt perfekt. Om du aldrig smakat agave tidigare kanske du blir lite förbryllad i början. Den har sin egen speciella sötma som är väldigt påtaglig, med en smakrik underton. Många av de agavesirapar du kan köpa är väldigt lika i smak. Det är inte så konstigt eftersom ingredienserna är de samma. Men vi vill ändå påstå att vi kan känna en skillnad i nyans, och just Kung Markatta är definitivt en av våra favoriter.

Det är inte den billigaste sirapen på vår lista, men den är inte överdrivet dyr heller. Med tanke på den hög kvalitén, de fina märkningarna och inte minst den goda smaken, så vill vi hur som helst rekommendera Kung Markatta agavesirap som ett av de bästa valen!


Superfruit Raw Agave Syrup

Superfruit Raw Agave Syrup

Köp online hos:

Storlek förpackning:250 g
Märkningar:Ekologisk

Superfruit har gjort sig kända för att sälja högkvalitativa naturliga livsmedel och kosttillskott. I sitt sortiment har de bland annat många bra veganvänliga proteinpulver med mera. Deras agavesirap är en utmärkt söt, lättflytande honungsliknande sirap som säljs på 250 g flaskor.

Det är en riktigt bra produkt och väldigt lik Kung Markattas agave, både i smak och pris. Ska vi jämföra dessa så skulle vi ge en liten fördel till Kung Markatta, då de förtjänar en eloge för sitt arbete med KRAV-märkning som är en oerhört bra stämpel när det gäller ekologiska livsmedel. För att leva upp till KRAV finns det flera hårda kriterier som måste uppfyllas av producenten. Dessutom är den Fairtrade-märkt, vilket Superfruit Raw Agave inte är.

Med detta sagt, Superfruit Raw Agave Syrup är en riktigt fin produkt och om du gillar agave ser vi denna som ett utmärkt val den med.


Renée Voltaire Raw Agavesirap Naturell

Renée Voltaire Raw Agavesirap Naturell

Köp online hos:

Storlek förpackning:240 ml
Märkningar:Ekologisk

Kanske agavesirapen med snyggaste flaskan kommer från populära svenska varumärket Renée Voltaire. Den kallas för Raw Agavesirap och det finns faktiskt en specifik anledning till det. Den här sirapen är nämligen utvunnen med ambitionen att försöka bevara saftens enzymer. Den är tillredd vid en lägre temperatur, vilket är anledningen till att den kan kallas raw.

Resultatet är en fantastiskt välsmakande, flytande sirap som ger en stark sötma. Bara en liten mängd räcker för att ge ett riktigt bra resultat, oavsett om du använder den i bakning, i din smoothie eller ringlar över gröten.

Det här är en av våra favoriter och vi tycker generellt att Renée Voltaire lyckas väl med att hålla hög kvalitet, med bra veganska råvaror, snyggt förpackat. Renée Voltaire Raw Agavesirap Naturell är en av våra favoriter som vi helt klart vill rekommendera.


Renée Voltaire Agave Choklad & Havssalt

Renée Voltaire Agave Choklad & Havssalt

Köp online hos:

Storlek förpackning:240 ml
Märkningar:

En kul variant av agavesirap. Renée Voltaire Agave Choklad & Havssalt är en sorts chokladsås gjord på ett fåtal väl utvalda ingredienser:

  • 90% Agavesirap
  • 10% Kakaopulver
  • Havssalt

Simpelt men genialiskt får du här en riktigt söt sirap, med chokladsmak. Den kan användas på samma sätt som vanlig agave, men är även utmärkt att testa som topping på glass och desserter.

Sirapen har en väldigt speciell smak med ganska mörka undertoner av choklad, men med den starka sötman från agave. Vi gillar den, men detta är en produkt som förmodligen inte kommer falla alla i smaken.

Överlag tycker vi att Renée Voltaire naturell agave är mer användbar, men det är kul att testa något nytt ibland. Vi kan definitivt rekommendera att prova denna unika chokladsås åtminstone en gång för att se om det är något för dig. Renée Voltaire Agave Choklad & Havssalt är defintivt en unik och spännande produkt!


Sunny Bio Agavesirap

Sunny Bio Agavesirap

Köp online hos:

Storlek förpackning:250 g & 500 g
Märkningar:Ekologisk

Det här är kanske den vanligaste agavesirapen som du hittar i många matbutiker runt om i landet. Sunny Bio Agavesirap brukar säljas i 250 g förpackning, men hittas ibland även i 500 g. Den större förpackningen brukar kunna vara ett av de mest prisvärda alternativen.

Med en förpackning som är smidig att dosera med, lättflytande sirap och en mild smak är detta en väldigt bra agave för dig som använder den till vardags. Den är söt, men har inte jättemycket smak. Passar till det mesta där du vill höja sötman en aning.

Vi gillar Sunny Bio som ett prisvärt alternativ, särskilt om du hittar den större förpackningen till ett bra pris. Vi tycker den har lite mindre smak än andra märken, men det behöver inte vara något negativt, beroende på vem du frågar. En prisvärd vardags-agave helt enkelt!


Urtekram Agavesirap

Urtekram Agavesirap

Köp online hos:

Storlek förpackning:180 ml
Märkningar:Ekologisk

Urtekram är ett väldigt fint varumärke med lång erfarenhet av ekologiska livsmedel. De ägs faktiskt av samma huvudbolag som Kung Markatta, nämligen det börsnoterade Midsona. Den här Agavesirapen kommer i en lite mindre förpackning på 180 ml.

Vi är väldigt förtjusta i Urtekram överlag och deras agavesirap är inget undantag. Det är en ganska smakfull sötma i denna variant, och färgen är vackert gul. Det enda vi tycker är lite negativt är den mindre förpackningen. Vi hade föredragit en något större flaska, även om den räcker hyfsat länge ändå beroende på hur du använder den. Det krävs väldigt små mängder för att få till en bra söt smak på det du bakar eller ska äta.

Hur som helst, Urtekram Agavesirap är en given rekommendation för oss, men bär med dig att flaskan är lite mindre, vilket även drar upp priset per enhet en aning.


Pearls of Samarkand Ekologisk Fairtrade Agavesirap

Peals of Samarkand Ekologisk Fairtrade Agavesirap

Köp online hos:

Storlek förpackning:200 ml
Märkningar:Ekologisk, Fairtrade

Varumärket Pearls of Samarkand är en del av det österrikiska företaget Lemberona. De har en ganska intressant historia med grundare från Uzbekistan, där de fortfarande hämtar många av sina råvaror ifrån. Några av Pearls of Samarkands produkter hittas även i svenska butiker, men betydligt mer går att finna på Amazon.

Deras agavesirap är ekologisk och sticker ut med att vara den enda sorten vi har sett som kommer i glasflaska. Tyvärr är den avsevärd dyrare än många av de andra, vilket kanske inte gör det värt att köpa den så ofta i alla fall. Vi tycker den skulle kunna vara en fin present till en veganvän, eller någon som gillar fina naturliga livsmedel.

Vi uppskattar den fina förpackningen, samt att den är både ekologisk och Fairtrade-märkt. Pearls of Samarkand Agavesirap är en mycket fin, men något dyr produkt som vi främst skulle rekommendera som present eller för något enstaka provtillfälle.


Vad är agave?

Agave är en växt som ursprungligen hör hemma framförallt i Syd- och Centralamerika. Den har länge brukats av lokalbefolkningen i Mexiko. Agave har använts både för påstådda medicinska egenskaper, och som sötningsmedel. Det spanska namnet på sirapen är miel de agave, vilket bokstavligen betyder honung av agave.

I modern tid är det just som en sorts honung, eller en ersättning för honung, som agave är mest välkänt. Framförallt bland veganer eller folk som av andra skäl utesluter honung ur sin kost är agave en populär produkt.

Är agave veganskt?

Ja. Ingredienserna som används till agavesirap är helt och hållet veganska och det förekommer inga animaliska produkter någonstans i produktionen. Agave är populärt bland just veganer som ett alternativ till honung.

Vad använder man agavesirap till?

Agave används ungefär på samma sätt som honung eller sirap. Det kan till exempel vara i bakning, som topping på gröt, i en smoothie eller i viss matlagning. Några exempel där agavesirap kan ingå som en av ingredienserna är:

  • Hemmagjord glass och sorbet
  • Drinkar
  • Salladsdressing
  • Bröd, muffins och kakor
  • Sås till wok

Är agave nyttigt?

Ibland framställs agavesirap som ett nyttigare alternativ till socker. Det finns dock inga direkta belägg för att det skulle vara så.

En matsked agave innehåller ungefär 60 kcal, jämfört med cirka 40 kcal för samma mängd socker. Agave är dock sötare så du kommer förmodligen använda mindre av det, vilket gör det ungefär jämförbart vad gäller kalorier.

De ämnen som kan vara nyttiga i själva agaveväxten, såsom fibrerna, finns inte kvar när innehållet extraherats och paketeras som agavesirap. Det är ganska rimligt att betrakta denna typ av sötningsmedel ungefär som vi gör med socker, det vill säga en smaksättare som bör konsumeras med måtta. De små mängder vi normalt använder bör inte ha alltför stor påverkan på vår hälsa överlag, förutsatt att kosten i övrigt är varierad och näringsrik.

Hur smakar agave?

Agave jämförs ofta med honung, även om det har sin egen distinkta smak. Det är en något sötare smak och ofta räcker det med ganska små mängder för att få till rätt mängd sötma i maten eller bakverket.

Hur gör man agavesirap?

Den sirap eller nektar som görs på agave idag, skiljer sig från hur man traditionellt framställde sötningsmedel från denna växt i Mexiko förr i tiden.

Processen går till såhär:

  • Växten skärs upp och växtsaften pressas ut.
  • Vätskan hettas upp för att utvinna fruktosen ur växten.

Detta innebär tyvärr att man går miste om bland annat fibrer och andra nyttoämnen som annars finns i agaveväxten.


Kolla även in våra tips på lönnsirap!