Är honung veganskt?

Det korta svaret är nej, honung är inte veganskt. Det är den allra vanligaste uppfattningen inom veganrörelsen. Det finns flera goda argument för det, även om det även finns vissa veganer som inte håller med fullt ut. Många som äter växtbaserat för hälsans skull, brukar ibland använda honung i sin kost. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta kring frågan om huruvida veganer kan äta honung eller ej.

Bin i bikupan äter honung

Varför äter inte veganer honung?

Veganer brukar betrakta insekter på samma sätt som djur, vilket innebär att vi bör försöka undvika att bidra till att de skadas, plågas eller utnyttjas. I biodling och framställning av honung behöver biodlaren ofta göra olika ingrepp mot bina.

Ett exempel är att biodlaren ofta klipper vingarna på bidrottningen. Detta gör så att drottningen stannar kvar i boet. Det får resten av svärmen att återvända och hålla sig till samma plats.

Andra delar av biodlingen som veganer ofta vänder sig mot är att honungen tas och ersätts med mindre naturlig och mer näringsfattiga sockerlösningar. Dessutom förekommer det sjukdomar bland bin som hålls i biodlingar, vilket kan innebära att biodlare måste utrota hela bikolonier.

Det ses överlag som att bin som lever i biodlingar lever mer onaturliga liv, under sämre förhållanden än vilda bin. Det är en stor del av argumentet mot att konsumera honung enligt veganer.

Ett veganfilosofiskt förhållningssätt till honung

Förutom de konkreta negativa effekterna på binas hälsa, finns även filosofiska argument emot konsumtion av honung. Eftersom veganer eftersträvar att minimera exploatering av djur, anses det ofta att detta självklart bör innefatta även insekter.

Det är även vanligt att veganer undviker andra produkter där insekter används. Till exempel ämnet med E-nummer 120 (Karmin). Det är ett färgämne som utvinns från en typ av löss.

Det som gör det komplext när det gäller veganer och insekter, är att insekter dödas och utnyttjas även inom vanlig frukt- och grönsaksproduktion. Grödor besprutas för att ta död på skadeinsekter. Bin och humlor odlas och fraktas för att pollinera fruktodlingar.

Därför menar vissa att det är omöjligt att inte bidra till att insekter skadas, och att det är onödigt att fokusera just på honungen. Ville man gå hela vägen skulle man i så fall behöva bojkotta till exempel frukter från vissa odlingar och så vidare. De allra flesta försöker ha en pragmatisk inställning till veganismen och undvika de produkter där djur direkt ingår i produktionen. Därför är honung ganska lätt att undvika.

Finns det något veganskt alternativ till honung?

Ja, det finns många helt veganska alternativ som kan användas istället för honung. Alla sorters sirap har liknande kvalitéer som honung. Populära alternativ till honung för veganer är till exempel:

Det finns förstås många andra sätt att ge sötma och karaktär till desserter, måltider, frukosten, téet, eller var du nu vill använda din ”honung”. Vissa tillverkar till och med sin egen maskrossirap.

Sammanfattning

Honung betraktas oftast som icke-veganskt. De flesta veganer anser att framställningen av honung innefattar onödig negativ påverkan på bina.

Det är svårt att undvika att skada insekter helt och hållet, men ganska lätt att välja bort honung.

Det finns många bra veganska alternativ, till exempel olika sorters sirap, som liknar honung.